Falken

Posted in BABY & CHILDREN, FAMILY, LUNA

Luna har åkt på gulsot.. Det är när kroppen får överproduktion av blodkroppar och när de bryts ner så utsöndrar det ett ämne som heter bilirubin, som levern sedan har svårt att hantera och det resulterar i att kroppen och ögonvitorna blir gula!

Detta är väldigt normalt bland alla nyfödda barn men ännu vanligare hos prematurer pga att levern är mer omogen hos dem. Ofta försvinner gulsoten av sig själv efter någon vecka eller så, men får man över 250 i resultat på prover så får barnen “sola” med en slags uv-madrass som hjälper kroppen bryta ner bilirubinet och sedan kissar/bajsar barnet ut det och den gula färgen försvinner. 

Luna fick sola en gång det 3e dygnet i livet och det såg ut som att han inte skulle få tillbaka gulsoten, även om det är normalt att det kommer tillbaka igen efter några dagar, och idag tog de nya prover och han fick ett poäng av 279, så det led till att han nu ligger och solar med sin madrass igen och det kommer han få göra i 12-24 timmar…

Det är inget som är skadligt med madrassen, men som förälder är det jättejobbigt att se sitt barn ligga still på samma ställe i flera timmar, och det värsta är att han måste ha en ögonbindel som täcker halva ansiktet och jag kan inte hjälpa att tänka på hur himla jobbigt det måste vara att inte kunna öppna ögonen även när man vill vara vaken, för han är ju vaken en del gånger per dag nu.

Hoppas med allt i mig att detta blir sista gången han måste ligga på solmadrassen.. Något positivt med dagen är dock att han nu börjat vända uppåt i vikt och att han växt 1.5cm sedan födseln!


Han är så himla söt att jag dör! Jag kallar honom Falken när han ligger där i, för han ser ut som en sån där saudiarabisk jaktfalk när de har ögonbindel på sig, haha 🙂

1 Comment

  1. Jenna says:

    Falke som andranamn hade varit fint 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.